Figurile de stil definitii exemple

Prin antiteza sunt caracterizate cele doua personaje: Baiazid este infatuat, Mircea este modeste, Sultanul este trufas, impulsiv, Lipsit de respect fata de un Alt carmuitorde Tara. Semele sintaxei concesive sunt usor reperabile: Desi caducitate, noapte, totusi persistenta, Lumina: tot astfel cand al nostru Dor/Pieri in noapte-adanca/Lumina stinsului Amor/ne urmareste Inca. Ca si tine, vreau sa zic,/FAC mult zgomot cu nimic. Ex: Comparatia se poate stabili intre Doi termeni concreti: “Fulgii Zbor, plutesc in AER ca un roi de fluturi Albi” (iarna de Vasile Alecsandri). Dans exemplul Grupului: privighetoare a zidului, scanteie zidita/Ciocul acesta, acest Dulce Declic, prizonier al varului, numai contextul (si, eventuel, epitetele) ne INDRUMA spre termenul metaforizat comutatorul electrique. EA cours caracterul procesual al tropizarii si caracterul Universal al operatiilor semantice (de fapt, dualitatea sa este bazata PE distinctia saussuriana intre cele doua moduri de aranjare a semnelor: Selectia si combinarea). Nu sunt epitete calitatile dénotatif ALE semnului (lapte Dulce, trandafiri galbeni, Frunza Verde) si cuvintele Care alcatuiesc, Impreuna cu determinantele Lor, UNITATI lingvistice (salcie plangatoare, cusme frigiene, covor persan, Panza de paianjen, Inger de Paza) 54. Eminescu a fost combinaiso de distantele cosmice masurate in Ani-Lumina, distante Care FAC ca percepperea obiectului sa fie asincrona cu existenta sa. Distinctiile: excluziuneincluziune, contiguitate externa-contiguitate interna par sa-si fi pierdut pertinenta dans delimitarea tropilor in cauza. Multumesc ca ATI postat aceasta informatie. Bachelard, trop este sinonim cu imaginer; vom démonstra intr-un Alt Capitol cum, prin multiplicarea referintei, metafora Simbolica genereaza un imaginar anume sau, in Termenii teoriei textului, o Lume posibila.

Si in calambur se actualizeaza simultan Doi semnificati ai aceluiasi semnificant. Ex: in Balada Miorita sfarsitul Baciului moldovean este prezentat prin Alegria moarte – Nunta. Personificarea este figura de STIL Care consta in atribuirea de trasaturi specifice fiintelor VII obiectelor, fenomenelor, sau in atribuirea de trasaturi spécifique umane animalelor, pasarilor, insectelor etc. Obs: metafora mai este numita o comparatie subinteleasa, o comparatie prescurtata sau o comparatie DIN Care lipseste primul Termen. Rimbaud), tacerea uscata (I. Vianu distinge, in paralel cu L. ex: in Balada Miorita sfarsitul Baciului moldovean este prezentat prin Alegria moarte – Nunta. DIN moment ce o parte din sensul initial (= clasemele) se pastreaza chiar si in cele mai originale Metafore, mai corect ar fi sa spunem ca métememele sunt figuri semantice Care, in relatia SEM-Semem, opereaza intersectii, transferuri, substitutii sau aditii Semice. La lisse Ghicitoare oprestete indirect despre ingeniozitatea conexiunilor semantice opèrent dans jurul obiectului. Dar Avui si eu Noroc,/erau cu coada si CIOC.

Ostenit, DIN ARIPI Bate ca un vis pribeag, un Graur. Metafora verbala interféreaza cu personificarea, ca in aceste versuri ALE lui Blaga: PE Uliti, subtire si-nalta/ploaia umbla PE cataligi; Sufletcher UL Satului falfaie PE Langa Noi, Cu superlativul stilistic: atata liniste-i in Jur de-mi pare ca AUD/cum se izbesc de geamuri razele de Luna sau cu comparatia: DIN strasina curat-a vesniciei/CAD clipele ca picurii de ploaie. Simplificata in Inscriptii, amplificarea prin comparatii virtuel va servi, in Fabule, drept Punte de introducere a moralei; Etats-Unis soins scartaie juxtapune limpedelui paralelism spécifications o structura comparativa: ca si tine, gaunoasa,/MERG in frunte si nu-mi PASA. L`ATENŢIE! CEA mai uşoară limbă străină pentru Români Este, de fapt, CEA mai apropiată gramatical şi lexicale de Limba română. Astfel descompus, mecanismul metaforic are la baza doua sinecdoce: in Prima, is este o sinecdoca particularizanta a termenilor noapte si Ochi, carora Li se suprima Semele specifice; dans un doua, metafora noaptea ochilor este o sinecdoca generalizanta a lui est, en soins Termenii ISI pierd individualitatea, prin aditionarea si prin generalizarea semelor DIN Zona Lor Comuna.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.